Toimintasuunnitelma ja -kertomus

 

(helmikuussa 2019 näille sivuille päivittyvät vuoden 2018 toimintakertomus ja ja  vuoden 2019 toimintasuunitelma, kunhan seuran kevätkokous on helmikuussa asiakirjat käsitellyt)

 

Jyväskylän Kiri-Juniorit

Toimintakertomus vuodelta 2017

(käytännössä tämä on Jyväskylän Kiri-Junioreiden toimintakertomus, koska Kiri&Kirittäret Juniorit muodostettiin vuosikokouksessa lokakuun lopussa 2017)

 

Yleistä:

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Junioreiden  toimintakertomus on laadittu Jyväskylän Kiri-Junioreiden vuoden 2017  toimintasuunnitelman pohjalta samaan rakenteeseen, kuin toimintasuunnitelma oli laadittu. Tällä pyritään siihen, että toimintakertomus kuvaisi mahdollisimman hyvin keväällä 2017 laaditun toimintasuunnitelman toteutumista.

Vuonna 2017 Jyväskylän Kiri-Juniorit ry toimi ensimmäistä vuottaan aktiivisesti noin kymmenen vuoden tauon jälkeen. Junioriseuran toiminta päätettiin uudelleen käynnistää 12.1.2017.  Käytännössä jatkettiin ja kehitettiin Jyväskylän Kirin juniorijaoston vuonna 2016 Jyväskylän Kirin alaisuudessa tekemää työtä. Lokakuussa 2017 tehty yhdistyksen vuosikokouksen päätös muuttaa seura Jyväskylän Kiri&Kirittäret Junioreiksi on jatkoa kehitykselle, joka loppuvuodesta 2015 Kirin juniorijaoston kautta käynnistettiin.

Tavoitteena junioriseuran kautta oli vuonna 2017 kehittää edelleen pesäpallojunioritoimintaa Jyväskylässä. Toimintasuunnitelmassa linjattiin, että Jyväskylän Kiri-Juniorit tulee toimimaan vuonna 2017 ja jatkossakin tiiviissä yhteistyössä tyttöjen pesäpallotoimintaa järjestävän Jyväskylän Pesiksen kanssa ja yhteistyössä Jyväskylän Kirin kanssa.

Näissä keskeisissä tavoitteissa onnistuttiin hyvin vuoden 2017 kuluessa.

Kevään 2017 kuluessa oli tarkoitus järjestää Jyväskylässä pelinjohtajakoulutus ja kouluttaa yhteensä vähintään 10 uutta pelinjohtajaa niin tyttöjen kuin poikien toimintaa ohjaamaan. Tällä olisi varmistettu valtakunnallisille leireille ja aluesarjoihin osaavat pelinjohtajat, kehitetty lajin tasoa Jyväskylässä ja yhtenäistetty valmennuksellisia linjauksia. Tämä tavoite ei keväällä 2017 toteutunut, mutta kauden 2018 toimintasuunnitelmaan valmentajakoulutuksen tavoite kirjataan uudelleen  ja kyseinen koulutus on yhdessä Pesäpalloliiton kanssa jo käynnistettykin.

Poikien peliasut, jotka olivat noin 4 vuotta vanhoja, päätettiin toimintasuunnitelmassa uusia. Peliasujen uusimisessa ja seura-asujen hankinnassa (veryttelypuvut) pyrittiin osa kustannuksista kattamaan yhteistyökumppaneiden rahoituksella muun muassa mainospaikkoja asuista myymällä. Mainosmyynnissä onnistuttiin hyvin ja kustannukset peliasuista saatiin pidettyä kohtuullisen suuruisina. Peliasuja hankittiin C-E pojille, joten F/G junioreiden ja peliasujen uusiminen sekä lisäasujen hankkiminen vanhemmille junioreille jäi vuoteen 2018.

 

Juniorijoukkueiden toiminta:

Jyväskylän Kiri-Junioreilla oli kaudella 2017 toimintaa ikäluokissa G-C (5-16 vuotiaissa). Joukkueiden kokonaismäärä oli toimintasuunnitelmassa tavoiteltu kuusi kappaletta

 

F/G juniorit lisenssin maksaneita pelaajia 11 kappaletta (mukaan laskettu 2 pesispassillista ja heidän ohellaan useampi  pesispassillinen oli F/G junioreiden toiminnassa loppukaudesta mukana)

 • joukkue pelasi junnusuperia ja yksittäisiä pelejä sekä osallistui naperoleirille yhdellä joukkueella 

 

E-juniorit lisenssipelaajia 21 kappaletta

 • E-junioreilla kaksi joukkuetta Itä-Suomen aluesarjassa ja tenavaleirillä.  (kilpa- ja pelisarja molemmissa)
 • Leirille pelisarjajoukkuetta täydennettiin Varkaudesta muutamalla pojalla
 • Kilpasarjan joukkue oli aluesarjassa hopealla ja leirillä kahdeksas

 

D-juniorit lisenssipelaajia 17 kappaletta

 • Aluesarjassa ja suurleirillä molemmissa D:llä kaksi joukkuetta (kilpa- ja pelisarja)
 • Aluesarjassa E-pojat sekä G-D tytöt olivat tukena, jotta kahden joukkueen peluutus 17 pelaajalla onnistui. Leirillä myös Varkaudesta oli 3 pelaajaa mukana pelisarjajoukkueessa.
 • Aluesarjassa D-pojat voittivat pelisarjan ja olivat kilpasarjassa kuudensia
 • Leirillä sijoitus kilpasarjassa oli 14

 

C-juniorit lisenssipelaajia 13

 • pelasivat C-poikien SM-karsintaa ja miesten piirisarjaa Keski-Suomessa  ja osallistuivat  Nuorisoleirille
 • leirillä sijoitus oli kahdeksas pelisarjassa
 • kaksi C-pojista pelasi myös Suomi-sarjaa Jyväskylän Valon rivissä   

 

Tiivistetysti vielä juniorijoukkueista muuta:

Kilpalisenssin maksaneiden junioreiden kokonaismäärä oli 62 kappaletta ja lisäksi 6-7 pesispassilaista osallistui aktiivisesti F/G poikien toimintaan.  Alle 70 pelaajaa, merkitsi kuitenkin sitä, että useinkaan ei 12 poikaa joukkueen mukaan peleihin saatu kaikissa ikäluokissa. Joukkuemäärä siis toteutui, mutta aktiivijuniorimäärää on saatava kasvamaan – seuraava kappale, jossa käsitellään harrastajamäärän kehittämistä osoittaa kuitenkin, että vuonna 2017 onnistuttiin tässä työssä aiempia vuosia paremmin.

Joukkueet harjoittelivat ikäluokasta riippuen talvella 2-4 viikossa ja kesällä keskimäärin kolme kertaa viikossa – lisäksi etenkin vanhemmilta ikäluokilta edellytettiin omaehtoisia harjoittelua. Muiden lajien harrastamismahdollisuuksia etenkin talvikaudella tuettiin Kiri-Junioreiden toiminnassa mahdollisimman monipuolisen kehittymisen mahdollistamiseksi lapsille ja nuorille. Toisen lajin harjoitukset ja pelit olivat hyväksyttävä syy pesäpalloharjoituksista poissa ololle ja talvikaudella toisen lajin harrastajilla oli muita pienempi kuukausimaksu, jottei liikunnan harrastamisen kokonaiskulut kasvaisi liian suuriksi kenellekään.

Juniorijoukkueiden rahoituksen tueksi pyrittiin järjestämään sekä yhteisiä että joukkuekohtaisia talkoita. Niiden kohdalla varainhankinta jäi kuitenkin vuonna 2017 vähäisemmäksi, kuin oli tavoiteltu.

 

Toiminta pesäpallon harrastajamäärän lisäämiseksi:

Yhdessä Keski-Suomen Pesiksen ja Jyväskylän Pesiksen kanssa Jyväskylän Kiri-Juniorit järjestivät pesiskoulua kesällä 2017 ja jo kevään 2017 kuluessa järjestettiin pesäpalloon tutustumismahdollisuuksia yhteisillä tapahtumilla uusille lajiin tutustujille. Junnupesisliigassa oli mukana myös Lievestuoreen Kisa ja Jyväskylän Valo hyvinä yhteistyökumppaneina. Junnupesisliigasta on laadittu oma lyhyt toimintakatsaus joka on tämän toimintakertomuksen liitteenä.

Keväällä 2016 järjestettiin pienen tauon jälkeen Jyväskylän Kirin toimesta ala-asteikäisille Koulupesis-turnaus ja tuon turnauksen perinnettä jatkettiin kesäkauden 2017 aluksi ja Pesäpalloliiton seurakehittäjä oli suurena tukena tässä työssä-

Kiri-Juniorit oli mukana toiminnassa, jolla pesäpallon harrastamista kasvatettaisiin muualla maakunnassa lasten ja nuorten parissa. Siksi Uuraisilla, Keuruulla ja Saarijärvellä järjestettiin sen toimesta junnupesisliigaa keväällä.

Syksyn 2017 keskeisin uusi avaus oli pesisliikkaritoiminnan käynnistäminen alle kouluikäisille lapsille.

 

(liitteenä koonti junnupesisliigasta)

 

 

MS Word -tiedostotoimintakertomusjunnupesisliite (3).doc (29 kB)
Tässä toimintakertomukseen liittyvä junnupesisliigan toimintakertomus

ja sitten toimintasuunnitelma 2018

 

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Juniorit ry

Toimintasuunnitelma vuodelle 2018

Seuran hallituksen hyväksymä esitys helmikuun kevätkokoukselle

Yleistä:

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Juniorit ry jatkaa ja kehittää vuonna 2018 Jyväskylän Kiri-Junioreiden käynnistämää työtä. Poikien junioritoiminnan G, F, E, D ja C –ikäisten joukkueiden ohella seuran toiminnassa ovat mukana nyt samanikäiset tyttöjoukkueet. Tavoitteena on siis junioriseuramme kautta kehittää koko Jyväskylän pesäpallojunioritoimintaa ja olla tukena muuallakin maakunnassa synnyttämässä pesäpallotoimintaa lasten ja nuorten keskuudessa.  

Kevään 2018 kuluessa järjestetään Jyväskylässä valmentajakoulutusta Pesäpalloliiton seurakehittäjän Perttu Hautalan johdolla. Tavoitteena on saada koulutettua yhteensä vähintään 10 uutta pelinjohtajaa niin tyttöjen kuin poikien toimintaa ohjaamaan. Tällä varmistetaan valtakunnallisille leireille ja aluesarjoihin osaavat pelinjohtajat, kehitetään lajin tasoa Jyväskylässä ja yhtenäistetään valmennuksellisia linjauksia.

Tyttöjen peliasut on osin toimintavuoden aikana uusittava. Poikien kohdalla uusimista tehtiin jo vuonna 2017 ja tulevana vuonna uusitaan F/G poikien asut ja hankintaan vanhemmille poikajunnuille vain tarvittavat lisäasut pelaajamäärien kasvaessa.  Peliasujen uusimisessa ja seura-asujen hankinnassa (tuulipuvut) pyritään osa kustannuksista kattamaan yhteistyökumppaneiden rahoituksella muun muassa mainospaikkoja asuista myymällä.

 

Juniorijoukkueiden toiminta:

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Junioreilla on kaudella 2018 toimintaa ikäluokissa G-C (5-16 vuotiaissa), jatkossa on tarkoitus saada syntymään joukkue poikien puolella myös B-ikäluokkaan. Tyttöjen puolella B-ikäisten toiminta on jo Kirittärien vastuulla, mistä on seurojemme kesken sovittu yhdessä.

Itä-Suomen aluesarjaan osallistutaan D ja E  -pojissa sekä peli- että kilpasarjassa, eli kummassakin ikäluokassa Jyväskylän Kiri-Junioreilla on 2 joukkuetta. C-pojissa pelataan SM-karsintasarja yhteisjoukkueella Puijon Pesiksen kanssa ja aluesarjaan osallistutaan sitten joukkueella, jossa pääsevät pelaamaan ne pelimiehet, jotka pääsääntöisesti eivät SM-karsintaa pelaa (tavallaan peli- ja kilpasarja). F/G-junioreiden joukkue pelaa alueellista sarjaa yhdessä Puijon, SiiPen ja Varkauden kanssa ja osallistuu junnusuperiin Keskimaan alueella.

Tyttöjen puolella on kaikissa ikäluokissa F/G, E, D ja C yksi joukkue Itä-Suomen aluesarjassa – jonka lisäksi joukkueet voivat osallistua Keskimaan alueen toimintaan. F/G pelannee junnusuperia ja muut osallistuvat aluesarjaan – ikäluokasta riippuen kilpa- tai pelisarjaan.

Kaikissa ikäluokissa ja niin tytöissä kuin pojissa osallistutaan valtakunnallisille pesäpalloleireille ja poikien puolella E-, D- ja C-junioreissa kahdella joukkueella – eli sekä peli- että kilpasarjaan.

Joukkueet harjoittelevat ikäluokasta riippuen talvella 2-4 viikossa ja kesällä keskimäärin kolme kertaa viikossa – lisäksi etenkin vanhemmilta ikäluokilta edellytetään omaehtoisia harjoitusohjelmia. Muiden lajien harrastamismahdollisuuksia etenkin talvikaudella tuetaan Kiri&Kirittäret Junioreiden toiminnassa mahdollisimman monipuolisen kehittymisen mahdollistamiseksi lapsille ja nuorille.

Joukkueiden toiminnassa on mukana jo tällä hetkellä yli 60 poikaa ja noin 50 tyttöä ja määrää pyritään kesäkaudella kasvattamaan kymmenillä lapsilla ja nuorilla niin tytöissä kuin pojissa muun muassa pesiskoulun kautta.

Juniorijoukkueiden rahoituksen tueksi pyritään järjestämään sekä yhteisiä että joukkuekohtaisia talkoita.  

 

Toiminta pesäpallon harrastajamäärän lisäämiseksi:

Yhdessä Keski-Suomen Pesiksen ja muiden seurojen kanssa on Jyväskylän Kiri&Kirittäret Juniorit järjestämässä junnupesisliigaa taas kesällä 2018 ja jo kevään 2018 kuluessa järjestetään pesäpalloon tutustumismahdollisuuksia yhteisillä tapahtumilla uusille lajiin tutustujille. Pesisliikkaritoimintaa alle kouluikäisille järjestetään niin keväällä kuin syksyllä. Koulupesis-turnaus järjestetään kahden aiemman vuoden tapaan taas keväällä 2018.

Kiri-Juniorit on valmis olemaan mukana toiminnassa, jolla pesäpallon harrastamista kasvatetaan muualla maakunnassa lasten ja nuorten parissa.

Muuta:

Olemme hakeneet seuratukea uuden tyttöjen ja poikien junioriseuran synnyttämisen ja toiminnan käynnistämisen tueksi. Saamme tukea tai emme, niin meidän on kuitenkin toimittava niiden päämäärien mukaisesti, mitä uuden seuran toimintakulttuurin luominen edellyttää.

Kuluvan toimintavuoden aikana laadimme seurakäsikirjan ja syksyn 2018 ja alkuvuoden 2019 kuluessa luomme seuran toimintatavat ja -kulttuurin siihen kuntoon, että voimme hakea lasten- ja nuorten laatuseurastatusta. Mittareina näissä toimissa on seurakäsikirjan valmistuminen ja laatuseuraluokituksen saaminen. Tarvittaessa jatkamme tätä työtä vuoden 2019 kuluessa.

 

Käytännössä luomme esimerkiksi toimintatavat ja kuvaukset myös joukkueiden joukkueenjohtajan, taloudenhoitajan ja talkoovastaavan sekä tiedottajan tehtäviin, päivitämme www-sivumme ja uusimme sosiaalisen viestinnän toimintatapojamme. Luomme käytännössä uuden seuran Kiri-Junioreiden ensimmäisen toimintavuoden opein ja tyttöjen mukaan tulon huomioiden. Näin syntyy aidosti Kiri&Kirittäret Juniorit.