Toimintasuunnitelma ja -kertomus

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Juniorit

 

 

Toimintakertomus vuodelta 2019

 

Yleistä:

 

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Juniorien pelaajamäärä jatkoi kasvuaan vuonna 2019.  Varsinaisia kilpalisenssipelaajia oli vuonna 2018 kaikkiaan 97 kappaletta ja niiden määrä vuonna 2019 kasvoi 152 pelaajaan.

Harrastajia vuonna 2018 oli 331 kappaletta ja kokonaisharrastajamäärä hivenen laski vuonna 2019, kun määrä jäi 275 henkilöön. Tähän vaikutti pesiskoulun pieni osallistujamäärä (kokeilu leirimuotoisesta koulusta) sekä se, ettei pesiskoulua järjestetty nyt muilla paikkakunnilla. Tulokaslisenssien suuri määrä oli kaikkein iloisin asia ja niitä oli 43 kappaletta vuonna 2019.

Vuoden 2019 kuluessa järjestettiin paikallista valmentajakoulutusta Pesäpalloliiton toimesta Jyväskylässä.

Tytöt pelasivat Kirittärien väreissä ja pojat Kirin ja peliasuja uusittiin vain tarpeen mukaan. Kausiasuksi hankittiin tytöille ja pojille yhdenmukainen veryttelypuku, jonka kustannuksia katettiin yhteistyökumppaneiden rahoituksella.

 

Vuoden keskeisimmät yksityiskohdat:

Suurin onnistuminen kaudella 2019 koski pesisliikkaria, jossa saavutettiin laadukkaalla toiminnalla kesällä Valteri-koulun kentällä jopa 80 pelaajan harrastaminen. Liikkaria oli myös kevät- ja syyskaudella sisätiloissa. G-poikien yli 20 junnun pelaajajoukko taas muodostui vanhoista liikkarilaisista isolta osin. Liikkarin suhteen seuramme on hyvällä tiellä.

Kilpaurheilullisesti merkittävin saavus seuralle tuli C-tyttöjen aluesarjamestaruuden ja SM-pronssin kautta. Lisäksi lahjakkaita C-tyttöjämme pelasi myös Suomi-sarjassa ja kaksi pelaajaa joukkueesta nousi Superin rinkiin. Myös C-poikien pääsy SM-turnaukseen joukkueella, jossa oli vain 2 pelaajaa 03-ikäluokasta ja noin puolet pelaajista D-poikia, on syytä huomioida.

B-pojistamme osa saavutti avausyhdeksikön paikan niin Ykkösessä Laukaan Urheilijoiden ringissä kuin Suomi-sarjassa Lohen ringissä. Huomionarvoista oli se, että B-pojissa seurallamme ensi kertaa oli kasassa joukkue SM-sarjassa.

Entistä enemmän kauden kuluessa oli omia juniorejamme ohjaamassa aloittavia liikkarilaisia / pesiskoululaisia, mikä on seuran tulevaisuuden kannalta tärkeä asia. Kaikkien ikäluokkien leireillä seurastamme oli joukkue (D- ja C-pojissa kaksi).

Seuran kehittämisen kannalta oli tärkeä etappi seurakäsikirjaluonnoksen valmiiksi saanti. Seuran 9 hengen hallituksen ohella noin 50 toimitehtävässä toimivaa vanhempaa muodostivat seuramme toiminnan selkärangan.

Vuonna 2019 olimme edelleen aktiivisin ja suurin pesäpalloseura Keski-Suomessa. Parasta asiassa on se, että kaikki ikäluokkamme voivat kasvaa nykyisestä ja nykytoimijamäärällä pystymme siitä positiivisesta haasteesta selviämään.

Haasteena toimintaan on se, että talviharjoitteluvuoroja on rajatusti ja valmentajia riittävästi, mutta silti niukasti. Tuomaritehtäviin pitäisi nuorempia ikäluokkia innostaa nykyistä enemmän. Varainhankintatalkoita tarvittaisiin lisää, mutta myös kaikissa joukkueissa niihin sitoutumista, jotta niitä voidaan etsiä ja ottaa vastaan. Ja ehkä se suurin haaste on miespesäpallon tila Keski-Suomessa – pelaajapolkujen kannalta.

Kauden 2019 lopussa seurassa pohdittiin kahta suurta asiakokonaisuutta. Junioripäällikön palkkaamista ja Miesten Suomen sarjan joukkueen perustamista. Hallitus päätyi lopulta hakemaan Pesäpalloliitolta tukea junioripäällikön palkkaamiseen, kun Keski-Suomen Pesis toimintaansa päättäessään siirsi jäljelle jäävät varansa seurallemme palkkauskulujen omavastuuta kattamaan. Pesäpalloliitolta saatiin myönteinen päätös marraskuussa 2019, jonka pohjalta käynnistettiin tukihaku Opetus- ja kulttuuriministeriön seuratukeen kattamaan samaa tarkoitusta – junioripäällikön palkkaamista.

Miesten joukkuetta ei sen sijaan nähty vielä mahdolliseksi kaudelle 2020 perustaa, koska sen junioriseuran kautta tehtynä pitäisi koostua sitten pääasiassa junioreista tai pelaajista, joilla on seuramme tausta. Ja kun huomioitiin jo muutoin miesten seuroissa pelaavat ja jäljelle jäävien vanhempien junioreiden määrä, niin pohdintaa siirrettiin vuodella eteenpäin.

OKM:n seuratuella rahoittama Yhdessä laatua – poikaseurasta aidoksi junioriseuraksi-hanke saatettiin loppuun vuoden 2019 kuluessa ja hankkeen tavoitteissa onnistuttiin pääsääntöisesti erittäin hyvin.

 

Kauden palkitut seurassa:

 

 • Vuoden tuomari Kalle Lampinen
 • Vuoden taloudenhoitaja Jutta Haanperä
 • Vuoden jojo Sari Vertanen
 • Vuoden seuratoimija Timo Rautiainen
 • Vuoden tulokasvalmentaja Riikka Mervola
 • Vuoden valmentaja Riina Kankaanperä
 • Vuoden tyttöjuniori Elsa Nyman ja kunniamaininta Iida Pajunen
 • Vuoden poikajuniori Eetu Kettunen

 

Ja joukkueiden palkitut:

G-pojat

 • Vuoden pelaaja: Sisu Rantonen
 • Vuoden kehittyjä: Rasmus Aaltonen
 • Vuoden joukkuekaveri: Niko Lappalainen

 

FG-tytöt

 • Vuoden pelaaja: Minea Holttinen
 • Vuoden kehittyjä: Linnea Nyqvist
 • Vuoden joukkuekaveri: Iita Muilu

 

F-pojat

 • Vuoden pelaaja: Milo Koivu
 • Vuoden kehittyjä: Leo Lappalainen
 • Vuoden joukkuekaveri: Eelis Karttunen

 

E-tytöt

 • Vuoden pelaaja: Emmi Lampinen
 • Vuoden kehittyjä: Tuuli Savonen
 • Vuoden joukkuekaveri Sohvi Varkila

 

E-pojat

 • Vuoden pelaaja: Otto Ranta-Korpi
 • Vuoden kehittyjä: Taavi Toivanen
 • Vuoden joukkuekaveri: Aleksi Kääriäinen

 

Ja vanhemmissa ikäluokissa palkittiin vuoden parhaat

D-tytöt

 1. Fanni Käyrä
 2. Ella Hoffren

D-pojat

1. Niklas Moilanen

2. Aleksi Häkkinen

C-tytöt

1. Vera Vertanen

2. Venla Vapaavuori 

 

C-pojat

 1. Väinö Virkkunen
 2. Elias Elonheimo

 

B-pojat

 1. Arttu Rauhamäki
 2. Ville Hyvönen

 

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Juniorit ry

Toimintasuunnitelma vuodelle 2020

 esitys  kevätkokoukselle

Yleistä:

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Juniorit ry:llä on juniorijoukkueet  kaudella 2020  tyttöjen osalta FG, E, D ja C-junioreissa ja poikien osalta G, F, E, D, C ja B –ikäisten kohdalla. Nuoremmille lapsille, eli 4-6 vuotiaille pyörii läpi vuoden pesisliikkaritoiminta – Suomen paras sellainen.

Tavoitteenamme on junioriseuramme kautta kehittää koko Jyväskylän  pesäpallojunioritoimintaa ja olla tukena muuallakin maakunnassa synnyttämässä pesäpallotoimintaa lasten ja nuorten keskuudessa. 

Kevään 2020 kuluessa järjestetään Jyväskylässä valmentajakoulutusta Pesäpalloliiton seurakehittäjän Perttu Hautalan johdolla. Tavoitteena on saada koulutettua uusia pelinjohtajia ja valmentajia niin tyttöjen kuin poikien toimintaa ohjaamaan. Tällä varmistetaan valtakunnallisille leireille ja aluesarjoihin osaavat pelinjohtajat, kehitetään lajin tasoa Jyväskylässä ja yhtenäistetään valmennuksellisia linjauksia.

Seurakäsikirjatyö valmistui vuonna 2019. Vuonna 2020 jalkautetaan seuran toimintaa ohjaamaan siinä yhdessä hyväksytyt selkeät linjaukset, joita vuosittain päivitetään. Valmennuksen ja peluutuksen periaatteet on luotu samassa yhteydessä valmennusryhmämme kautta. Vuonna 2020 seuramme hakeutuu Tähtiseura-ohjelmaan.

Vuoden 2020 keväällä seuralle palkataan junioripäällikkö Pesäpalloliiton avustuksen ja oman varainhankinnan turvin. Kyseiseen tarkoitukseen on haettu myös OKM:n seuratukea. Tarkoitus on pyrkiä hankeavustuskauden kuluessa vakinaistamaan junioripäällikkömalli seurallemme.

Junioreiden peliasut uusitaan kokonaisuudessaan vuonna 2020. Seura-asujen hankintaa (tuulipuvut) katetaan yhteistyökumppaneiden rahoituksella muun muassa mainospaikkoja asuista myymällä, jotta sen hinta junioreille saadaan niin edulliseksi, että kaikilla on se mahdollisuus edullisesti hankkia.

 

Juniorijoukkueiden toiminta:

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Junioreilla on kaudella 2020 toimintaa ikäluokissa G-B (5-18 vuotiaissa) niin tytöissä kuin pojissa. Tyttöjen puolella B-ikäisten toiminta on jo Kirittärien vastuulla, mistä on seurojemme kesken sovittu yhdessä.

Nuoremmat juniori-ikäluokkamme osallistuvat Keskimaan aluesarjaan ja osa joukkueista myös Savo-Karjalan aluesarjaan. C- ja D-juniorimme osallistuvat tytöissä ja pojissa Savo-Karjalan aluesarjaan ja C-pojat pelisarjassa myös Etelän alueen sarjaan aluesarjatoiminnassa. D-, G ja C-pojissa muodostetaan ainakin kaksi joukkuetta. Muissa ikäluokissa tytöissä ja pojissa pelataan yhdellä joukkueella. 

C-pojissa ja C-tytöissä osallistutaan SM-karsintasarjaan, ja molempien joukkueiden tavoitteena pelata Nuorisoleirillä kilpasarjassa (SM-sarjassa). B-pojissa osallistutaan SM-sarjaan.

Kaikissa ikäluokissa ja niin tytöissä kuin pojissa osallistutaan valtakunnallisille pesäpalloleireille ja poikien puolella D- ja C-junioreissa kahdella joukkueella – eli sekä peli- että kilpasarjaan.

Joukkueet harjoittelevat ikäluokasta riippuen talvella 1-4 viikossa ja kesällä keskimäärin kolme kertaa viikossa – lisäksi etenkin vanhemmilta ikäluokilta edellytetään omaehtoisia harjoitusohjelmia. Muiden lajien harrastamismahdollisuuksia etenkin talvikaudella tuetaan Jyväskylän Kiri&Kirittäret Junioreiden toiminnassa mahdollisimman monipuolisen kehittymisen mahdollistamiseksi lapsille ja nuorille.

Juniorijoukkueiden toiminnassa on mukana jo tällä hetkellä noin 100 poikaa ja noin 60 tyttöä ja määrää pyritään kesäkaudella kasvattamaan kymmenillä lapsilla ja nuorilla niin tytöissä kuin pojissa muun muassa pesiskoulun kautta. Pesisliikkarissa lajin parissa on 4-6 vuotiaita talvikaudella yli 30 eri lasta ja kesäkaudella pyritään pitämään toiminnassa mukana vastaava määrä.

Juniorijoukkueiden rahoituksen tueksi pyritään järjestämään sekä yhteisiä että joukkuekohtaisia talkoita. 

 

Toiminta pesäpallon harrastajamäärän lisäämiseksi:

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Juniorit järjesti junnupesisliigaa kesällä 2018 ja jo kevään 2018 kuluessa järjestettiin kaikissa Jyväskylän kouluissa pesäpalloon tutustumismahdollisuuksia jalkautumalla järjestämään niihin pesisoppitunnit. Vuonna 2019 pyrittiin kehittämään uusia tapoja, millä innostetaan lapsia pesäpallon pariin. Kun nuo tavat eivät onnistuneet on vuonna 2020 edessä uudenlaisen toimintamallin luominen junioritoimintamme ulkopuolella olevien lasten tutustuttamiseksi pesäpallon pariin.

Pesisliikkaritoimintaa alle kouluikäisille järjestetään niin keväällä, kesällä kuin syksyllä. Koulupesis-turnaus järjestetään aiempien vuosien tapaan taas keväällä 2020.

 

Tavoitteet:

 

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Junioreiden tavoitteena kaudella 2020 on kasvattaa pesäpalloa harrastavien lasten määrää usealla kymmenellä lapsella. Uusien valmentajien ja muiden seura-aktiivien määrää on tavoite myös kasvattaa vähintään kymmenellä henkilöllä kauden kuluessa. Pääosa valmentajistamme osallistuu myös pesäpalloliiton koulutuksiin kauden aikana – osa toki on jo koulutuksia tehnyt aiemmin.

Tärkein tavoite on se, että kauden jälkeen suoritettavassa kyselyssä seuran toiminta saa saman hyvän arvion, kuin se sai kauden 2018 ja 2019 lopussa.

Tähtiseura-arvon saavuttaminen junioriseurana on tavoitteena 2020. Seurakäsikirjatyön ja valmennussuunnitelman sekä –periaatteiden luomisen kautta pyrimme sellaiseen toiminnan laatuun, jolla tuo arvo on haettavissa.  Työtä tukee myös junioripäällikön palkkaus

 

Yllä oleva toimintasuunnitelma on ollut laadittuna jo kevään erilaisten avustushakemusten liitteeksi. Siksi sitä on syytä päivittää koronakevään aiheuttamien muutosten vuoksi tähän alle, mutta säilyttää alkuperäisessä muodossaan toimintasuunnitelma, jonka mukaisesti ilman koronaa oltaisiin jouduttu etenemään.

 

Koronan vuoksi ja sen aiheuttaman poikkeuksellisen kevään vuoksi_

 • on tähtiseuraksi hakeutumista päätetty lykätä vuoteen 2021
 • koulupesisturnaus jouduttiin keväältä perumaan
 • pesisliikkariin osallistujien määrä on jouduttu rajaamaan kahteen n. 20 lapsen ryhmään
 • pesisleirejä ei vuonna 2020 ole – sen sijaan C-poikien SM-lopputurnaus JKL:ssä
 • muutoin pääasiassa alkuperäisen toimintasuunnitelmaluonnoksen mukaisesti pyritään etenemään vuosi 2020