Toimintasuunnitelma ja -kertomus

 

(helmikuussa 2020 näille sivuille päivittyvät vuoden 2019 toimintakertomus ja ja  vuoden 2020 toimintasuunitelma, kunhan seuran kevätkokous on helmikuussa asiakirjat käsitellyt)

 

Jyväskylän Kiri-Juniorit

Toimintakertomus vuodelta 2018

 

Yleistä:

 

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Juniorit oli Pesäpalloliiton Keskimaan alueen vuoden 2018 paras pesäpalloseura. Pelaajamäärämme kasvoi selkeästi ja oli syyskuussa 2018 lisenssipelaajien määrällä mitaten 309 pelaajaa ja määrä on siitäkin pesisliikkarilaisten kautta noussut. Tyttöjä oli 124 ja poikia 185 syyskuussa. Pesispassilaisten määrä näistä oli 216 – muu kuin pesispassi oli 40 tytöllä ja 53 pojalla. Pienemmissä junioreissa vuonna 2018 sai pesispassilla jo pelata pienpesistä – se selittää osin lisenssien määrän vähäisyyttä nuorimmissa junnuissamme.

Vuonna 2017 Jyväskylän Kiri-Juniorit ry toimi ensimmäistä vuottaan aktiivisesti noin kymmenen vuoden tauon jälkeen. Junioriseuran toiminta päätettiin uudelleen käynnistää 12.1.2017.  Käytännössä jatkettiin ja kehitettiin Jyväskylän Kirin juniorijaoston vuonna 2016 Jyväskylän Kirin alaisuudessa tekemää työtä. Lokakuussa 2017 tehty yhdistyksen vuosikokouksen päätös muuttaa seura Jyväskylän Kiri&Kirittäret Junioreiksi oli jatkoa kehitykselle, joka loppuvuodesta 2015 Kirin juniorijaoston kautta käynnistettiin. Vuosi 2018 oli täten Jyväskylän junioripesäpallon ensimmäinen vuosi 2000-luvulla, kun tyttö- ja poikajuniorit toimivat saman seuran sisällä. Vuoden 2018 alussa toteutui seuran sääntöjen muutos vuosikokouksen syksyllä 2017 linjaamalla tavalla ja samalla nimenmuutos Jyväskylän Kiri&Kirittäret Juniorit ry:ksi. Seuran uusi logo, jossa yhdistyi Kirin ja Kirittärien elementit valmistui alkukeväästä 2018.

Vuoden 2018 kuluessa järjestettiin paikallista valmentajakoulutusta Pesäpalloliiton toimesta Jyväskylässä ja suurin osa seuran valmentajista osallistui ainakin osaan koulutuksista.

Tytöt pelasivat Kirittärien väreissä ja pojat Kirin ja peliasuja uusittiin vain tarpeen mukaan – tosin D-tytöille kokonaisuudessaan.  Kausiasuksi hankittiin tytöille ja pojille yhdenmukainen tuulipuku, jonka kustannuksia katettiin yhteistyökumppaneiden rahoituksella.

 

 

Juniorijoukkueiden toiminta:

 

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Junioreilla oli kaudella 2018 toimintaa ikäluokissa G-C (5-16 vuotiaissa). Joukkueiden kokonaismäärä oli kahdeksan kappaletta. Lisäksi pesisliikkaritoiminta toi uutta väriä seuran toimintaan, mutta siitä lisää myöhemmin toimintakertomuksessa.

 

(seuraavassa määrät syyskuun lisenssitiedoin)

FG-pojat (3 lisenssiä ja 65 pesispassilaista) – pelasivat pienpesistä Keskimaan alueella ja lisäksi lisenssipelaajat osallistuivat E:n toimintaan ja E:n leirillekin. Pienpesistä sai pelata passilla, mikä selittää lisenssien pienen määrän

FG-tytöt (11 lisenssiä ja 37 pesispassilaista) – pelasivat myös pienpesistä Keskimaan alueella. Mutta osallistuivat myös naperoleirille pienpelisarjaan, jossa olivatkin vahvassa vireessä.

E-pojat (14 lisenssiä ja 27 pesispassilaista) – pelasivat Savo-Karjalan aluesarjan pelisarjaa, jossa sijoittuivat pronssille ja osallistuivat joukkueella, jossa myös F-poikia, tenavaleirille.

E-tytöt ( 8 lisenssipelaajaa ja 14 pesispassilaista) – vetivät FG-tyttöjen tuella pienestä pelaajamäärästä huolimatta hienosti Savo-Karjalan aluesarjan läpi ja osallistuivat leirille yhteisjoukkueella Puurtilan ja Roihun kanssa. Ja tuo yhteisjoukkue hävisi leirillä vain pelisarjan kulta- ja hopeajoukkueelle.

D-pojat (24 lisenssiä ja 3 pesispassilaista) – pelasivat Savo-Karjalan aluesarjaa niin kilpa- kuin pelisarjassa ja olivat kilpasarjassa pronssilla ja pelisarjassa neljänsiä. Suurleirillä myös kahdella joukkueella ja SM-pronssilla. Etelän alueleirillä myös pronssilla. Seuramme D-pojat palkittiin  Keskimaan alueen vuoden juniorijoukkueena vuonna 2018.

D-tytöt (12 lisenssiä)- pelasivat Savo-Karjalan aluesarjaa ja olivat neljänsiä. Suurleirille osallistuivat myös yhdellä joukkueella.

C-pojat (10 lisenssiä ja 2 yli-ikäistä, eli B-poikaa) – leirillä kahdella joukkueella, joista toinen SM-karsinnasta SM-sarjassa. Pelisarjajoukkue leirillä eteni puolivälierään. C:n joukkueessa pelasi Puijon pelaajia Kirin väreissä kaudella 2018. Aluesarjassa yhdellä joukkueella ja Kirin piirisarjan joukkue oli käytännössä C-pojat, joka oli piirisarjassa hopealla.

C-tytöt ( 7 lisenssiä ja 2 yli-ikäistä) – olivat upeasti pienellä pelaajamäärällä (D:stä tukea) hopealla Etelän alueen aluesarjassa ja Nuorisoleirillä pelisarjan kultaa.

 

Tiivistetysti vielä juniorijoukkueista muuta:

Joukkueet harjoittelivat ikäluokasta riippuen talvella 2-4 viikossa ja kesällä keskimäärin kolme kertaa viikossa – lisäksi etenkin vanhemmilta ikäluokilta edellytettiin omaehtoisia harjoittelua. Muiden lajien harrastamismahdollisuuksia etenkin talvikaudella tuettiin seuran toiminnassa mahdollisimman monipuolisen kehittymisen mahdollistamiseksi lapsille ja nuorille. Toisen lajin harjoitukset ja pelit olivat hyväksyttävä syy pesäpalloharjoituksista poissa ololle ja talvikaudella toisen lajin harrastajilla oli muita pienempi kuukausimaksu, jottei liikunnan harrastamisen kokonaiskulut kasvaisi liian suuriksi kenellekään.

Juniorijoukkueiden rahoituksen tueksi pyrittiin järjestämään sekä yhteisiä että joukkuekohtaisia talkoita. Niiden kohdalla varainhankinta jäi kuitenkin vuonna 2018 vähäisemmäksi, kuin oli tavoiteltu.

 

Toiminta pesäpallon harrastajamäärän lisäämiseksi:

Yhdessä Keski-Suomen Pesiksen kanssa Jyväskylän Kiri&Kirittäret Juniorit järjestivät pesiskoulua kesällä 2018 junnupesisliigan nimellä. Liigaan osallistui noin 150 lasta.  Ja jo kevään 2018 kuluessa järjestettiin pesäpalloon tutustumismahdollisuuksia uusille lajiin tutustujille laajalla koulukierroksella lähes kaikissa Jyväskylän kouluissa ja Laukaan sekä Hankasalmen kouluissa. Näissä kouluissa pidettiin pesäpalloaiheinen oppitunti seuran hyvien ohjaajien toimesta.

Syksyn 2017 keskeisin uusi avaus oli pesisliikkaritoiminnan käynnistäminen alle kouluikäisille lapsille. Tätä työtä jatkettiin ja kehitettiin vuonna 2018, jolloin myös kesällä oli oma pesisliikkarivuoronsa Valtteri-koulun kentällä. Päiväkoteihin järjestettiin myös pesäpallotoimintaa.

Syksyllä käynnistettiin vain G-pojille suunnattu harjoitusvuoro, jotta pieniä junioreja saataisiin lajiin mukaan jo ohjatumpaan toimintaan pesisliikkarista. Tyttöjen puolella G-junnut toimivat osana F:n ryhmää edelleen pelaajamäärän vuoksi.

OKM:N seuratuki Jyväskylän Pesiksen Peli-hankkeelle ja toisaalta mm. tyttöjen toiminnan kehittämiseen Jyväskylän Kiri&Kirittäret Junioreille tuki osaltaan tätäkin työtä.

 

Muuta huomoitavaa

Seuralla oli yhteistyösopimukset vuonna 2018 Jyväskylän Kirin ja Kirittärien kanssa. Sopimuksilla turvattiin muun muassa nuoren pelaajan pelaajapolkua ja mahdollistettiin liikkumista aikuisseuran ja junioriseuran välillä.

Seurakäsikirjatyö käynnistettiin vuoden 2018 kuluessa, mutta sen varsinainen kokoaminen jäi vuoteen 2019.

Seuran päättäjäiset järjestettiin lokakuussa ja siellä palkittiin seuraavat henkilöt:

Vuoden junioripelaajat Jere Lassila (D-pojat) ja Maija Vastamäki (C-tytöt)

Vuoden valmentaja Jirka Moilanen&Jani Karppanen (D-poikien valmennus)

Vuoden tulokasvalmentaja Riina Kankaanperä (FG-tytöt)

Vuoden tuomari Tatu Rauhamäki (myös Keskimaan alueen vuoden juniorituomari)

Vuoden seuratoimija Tiina Rauhamäki

Vuoden joukkueenjohtaja Marko Hoffren

Vuoden taloudenhoitaja Henna Ranta-Korpi

 

ja joukkueiden palkitut vuonna 2019

FG-pojat: vuoden pelaaja Kaarlo Kurjenniemi, joukkuekaveri Tico Osmala ja vuoden kehittyjä Theo Hänninen

FG-tytöt: vuoden pelaaja Sini Järvinen, joukkuekaveri Salla Lampinen ja vuoden kehittyjä Ilona Elonheimo

E-pojat: vuoden pelaaja Noel Koivu, joukkuekaveri Joonas Kleemola ja vuoden kehittyjä Valtteri Niva

E-tytöt: vuoden pelaaja Fanni Käyrä, joukkuekaveri Emmi Lampinen ja vuoden kehittyjä Annika Suoja

D-pojat: vuoden pelaaja Niklas Moilanen ja tsemppari Aaro Korpijärvi

D-tytöt: vuoden pelaaja Ella Jääskeläinen ja tsemppari Vilma Tokola

C-pojat: vuoden pelaaja Ville Hyvönen ja tsemppari Tommi Riikonen

C-tytöt: vuoden pelaaja Elsa Nyman ja tsemppari Riina Rautio

 

Päättäjäisten jälkeen pidetyssä vuosikokouksessa valittiin seuralle uusi hallitus, jossa toimivat vuonna 2019:

Matti Mäkinen, puheenjohtaja;  Mikko Pajunen, varapuheenjohtaja; Tiina Rauhamäki, taloudenhoitaja – sekä jäseninä Timo Rautiainen, Salli Mattila, Marko Hoffren, Jussi Lehtonen, Paula Savela ja Ulla Mursula

 

ja sitten toimintasuunnitelma 2019

 

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Juniorit ry

Toimintasuunnitelma vuodelle 2019

Yleistä:

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Juniorit ry:llä on juniorijoukkueet  kaudella 2019  tyttöjen osalta FG, E, D ja C-junioreissa ja poikien osalta G, F, E, D, C ja B –ikäisten kohdalla. Nuoremmille lapsille, eli 4-6 vuotiaille pyörii läpi vuoden pesisliikkaritoiminta – Suomen paras sellainen.

Tavoitteenamme on junioriseuramme kautta kehittää koko Jyväskylän  pesäpallojunioritoimintaa ja olla tukena muuallakin maakunnassa synnyttämässä pesäpallotoimintaa lasten ja nuorten keskuudessa. 

Kevään 2019 kuluessa järjestetään Jyväskylässä valmentajakoulutusta Pesäpalloliiton seurakehittäjän Perttu Hautalan johdolla. Tavoitteena on saada koulutettua uusia pelinjohtajia ja valmentajia niin tyttöjen kuin poikien toimintaa ohjaamaan. Tällä varmistetaan valtakunnallisille leireille ja aluesarjoihin osaavat pelinjohtajat, kehitetään lajin tasoa Jyväskylässä ja yhtenäistetään valmennuksellisia linjauksia.

Seurakäsikirjatyö saadaan kevään 2019 lopulla valmiiksi ja seuran toimintaa ohjaavat sen jälkeen yhdessä hyväksytyt selkeät linjaukset, joita vuosittain päivitetään. Valmennuksen ja peluutuksen periaatteet luodaan samassa yhteydessä valmennusryhmämme kautta.

Junioreiden peliasut uusitaan kokonaisuudessaan vuonna 2020. Vuonna 2019 asuja täydennetään tarpeen mukaan. Uudet aluspaidat peliasuun hankitaan sen sijaan kaikille vuonna 2019. Seura-asujen hankintaa (verkkapuvut) katetaan yhteistyökumppaneiden rahoituksella muun muassa mainospaikkoja asuista myymällä, jotta sen hinta junioreille saadaan niin edulliseksi, että kaikilla on se mahdollisuus edullisesti hankkia.

 

Juniorijoukkueiden toiminta:

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Junioreilla on siis kaudella 2019 toimintaa ikäluokissa G-B (5-18 vuotiaissa) niin tytöissä kuin pojissa. Tyttöjen puolella B-ikäisten toiminta on jo Kirittärien vastuulla, mistä on seurojemme kesken sovittu yhdessä.

Nuoremmat juniori-ikäluokkamme osallistuvat Keskimaan aluesarjaan ja osa joukkueista myös Savo-Karjalan aluesarjaan. C-tytöt saattavat harkita myös Etelän alueen sarjaa aluesarjatoiminnassa. D-pojissa tavoitteena on muodostaa sekä peli- että kilpasarjan joukkue, eli lähteä kauteen kahdella joukkueella. Muissa ikäluokissa tytöissä ja pojissa pelataan yhdellä joukkueella. 

C-pojissa ja C-tytöissä osallistutaan SM-karsintasarjaan, ja molempien joukkueiden tavoitteena pelata Nuorisoleirillä kilpasarjassa (SM-sarjassa), vaikka poikien joukkue on tänä vuonna C-junioreihin hyvin nuori. B-pojissa osallistutaan myös SM-sarjaan joukkueella, joka voi lähes samalla kokoonpanolla pelata B-junioreissa vielä ensi vuonnakin. B-pojissa pelaa kaksi pelaajaa Puijon Pesiksestä.

Kaikissa ikäluokissa ja niin tytöissä kuin pojissa osallistutaan valtakunnallisille pesäpalloleireille ja poikien puolella D- ja C-junioreissa kahdella joukkueella – eli sekä peli- että kilpasarjaan. Toki C:n osalta kilpasarjassa pelaaminen edellyttää menestymistä SM-karsinnassa.

Joukkueet harjoittelevat ikäluokasta riippuen talvella 1-4 viikossa ja kesällä keskimäärin kolme kertaa viikossa – lisäksi etenkin vanhemmilta ikäluokilta edellytetään omaehtoisia harjoitusohjelmia. Muiden lajien harrastamismahdollisuuksia etenkin talvikaudella tuetaan Jyväskylän Kiri&Kirittäret Junioreiden toiminnassa mahdollisimman monipuolisen kehittymisen mahdollistamiseksi lapsille ja nuorille.

Juniorijoukkueiden toiminnassa on mukana jo tällä hetkellä yli 60 poikaa ja noin 50 tyttöä ja määrää pyritään kesäkaudella kasvattamaan kymmenillä lapsilla ja nuorilla niin tytöissä kuin pojissa muun muassa pesiskoulun kautta. Pesisliikkarissa lajin parissa on 4-6 vuotiaita talvikaudella yli 30 eri lasta ja kesäkaudella pyritään pitämään toiminnassa mukana vastaava määrä.

Juniorijoukkueiden rahoituksen tueksi pyritään järjestämään sekä yhteisiä että joukkuekohtaisia talkoita. 

 

Toiminta pesäpallon harrastajamäärän lisäämiseksi:

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Juniorit järjesti junnupesisliigaa kesällä 2018 ja jo kevään 2018 kuluessa järjestettiin kaikissa Jyväskylän kouluissa pesäpalloon tutustumismahdollisuuksia jalkautumalla järjestämään niihin pesisoppitunnit. Nyt vuonna 2019 on pyrittävä kehittämään jotain uutta, millä innostetaan lapsia pesäpallon pariin.

Pesisliikkaritoimintaa alle kouluikäisille järjestetään niin keväällä, kesällä kuin syksyllä. Koulupesis-turnaus järjestetään aiepien vuosien tapaan taas keväällä 2019.

Mutta pesiskoulutoiminta pyritään vuonna 2019 organisoimaan aivan uudella tavalla. Se toteutetaan tiiviimpänä jaksona heti kesäkuun alussa, jolloin osin jopa ”leirimuotoisesti” muutamalla kentällä tuodaan lapsille mahdollisuus 2-3 viikon aikana pelata ja opetella pesäpalloa ja saada siten mahdollisuus liittyä mukaan juniorijoukkueisiin jo kesäkauden aikana. Aiemmista vuosista on opittu se, että nimenomaan kesäkauden aikana olisi lapset ja nuoret saatava mukaan junioritoimintaan. Syystauko ja talviharjoittelun erilaisuus johtaa siihen, että pesiskoululaiset eivät vanhalla mallilla (junnupesisliiga) junioritoimintaan mukaan siirry. Siksi tarvitaan uutta mallia. 

Muuta:

Kuluvan toimintavuoden 2019 aikana valmistuu siis seuramme ensimmäinen seurakäsikirja, jota on luotu syksyn 2018 ja alkuvuoden 2019 kuluessa. Siinä määritetään seuran toimintatavat ja –kulttuuri. 

 

Tavoitteet:

 

Jyväskylän Kiri&Kirittäret Junioreiden tavoitteena kaudella 2019 on kasvattaa pesäpalloa harrastavien lasten määrää usealla kymmenellä lapsella. Uusien valmentajien ja muiden seura-aktiivien määrää on tavoite myös kasvattaa vähintään kymmenellä henkilöllä kauden kuluessa. Pääosa valmentajistamme osallistuu myös pesäpalloliiton koulutuksiin kauden aikana – osa toki on jo koulutuksia tehnyt aiemmin.

Tärkein tavoite on se, että kauden jälkeen suoritettavassa kyselyssä seuran toiminta saa saman hyvän arvion, kuin se sai kauden 2018 lopussa.

Tähtiseura-arvon saavuttaminen junioriseurana on tavoitteena myös vuonna 2019. Seurakäsikirjatyön ja valmennussuunnitelman sekä –periaatteiden luomisen kautta pyrimme sellaiseen toiminnan laatuun, jolla tuo arvo on haettavissa.