Pronssia saaliina Suurleiriltä

22.7.2018

Jyväskylän Kiri&Kirittäret junioreiden ensimmäinen SM-mitali näki päivänvalon Tampereen Suurleirillä, kun Kiri vyöryi vakuuttavaan 9-5 voittoon Seinäjoen Maila-Jusseista. Kirin loistava ulkopeli sai nyt tuekseen mitalipelissä vahvoja suorituksia mailan varressa. Pelisarjassa pelattiin kaksi hyvää ottelua myös, mutta niistä ei voittoja nyt herunut. Pelisarjassa nähtiin kuitenkin leirin mittaan hienoja suorituksia ja onnistumisia – moni pelaaja kokeili erilaisia rooleja ja uusia pelaajia nähtiin myös esimerkiksi lukkarin tontilla.

Hiukan  lauantain välierästä

Lauantaina ei välieräottelussa Kirillä ollut juurikaan saumaa huiman hyvää Kouvolaa vastaan. Ensimmäisessä vuorossa Kirin ulkopeli melkein kesti vahvat Koplan lyöjät, mutta kun viimeinen lyöjä pamautti ajolähdössä kunnarin, niin se peli meni omia latujaan ja tappio välierässä tuli lukemin 13 -1. Leo Kivistö löi ja Elias Elonheimo toi Kirin ainokaisen.

 

Kiri – SMJ 9-5

 

Mutta sitten leirin kruunanneeseen pronssiotteluun.

Mitalit nuorten leireiltä ovat kiven alla. Nytkin leirille osallistui 64 D-poikajoukkuetta, joista 24 lähti hakemaan tosissaan menestystä kilpasarjan kautta. Koko viikon Kiri pelasi hienoa peliä ja yhtään liioittelematta voi sanoa, että joukkue oli ulkopelinsä osalta leirin paras joukkue. Yhteinen tekeminen ja pelikavereiden tukeminen – niin varmistuksina kentällä, kuin tsemppaamisena kaaren ääressä – niistä muodostui huiman hieno mitalijoukkue.

Tuon joukkueen parasta osaamista nähtiin sunnuntaina Tampereen Kaupissa pronssiottelussa – ja Seinäjoki oli ihmeissään ja aseetonkin. Hieno oli myös Kirin kannustusjoukko, joka koko leirin oli äänekkäin, näkyvin ja suurin Tampereella – olimme myös Kaupin kentän kioskin henkilökunnan suosikkeja siksi.

Ottelu alkoi Kirin osalta mahtavasti. Kun Aaro Korpijärvi ei päässyt kärjestä kentälle, niin pelisarjasta tärkeään viimeiseen otteluun joukkueen etenijäjokeriksi nostettu Noel ”Nokkeli” Koivu ei pettänyt, vaan iski vakuuttavan kentälle meno lyönnin ja sytytti koko joukkueen. Sen jälkeen kärki rullasi ja runsaslukuinen katsomo hurrasi, kun Roni Jokinen toi Leo Kivistön tykityksestä Kirin 1-0 johtoon. Ja jatkoa seurasi Samuel Ratalan kotiuttaessa Jere Lassilan. Elias Elonheimon tykitettyä Maija Vastamäen kotiin  - joutui Seinäjoki turvautumaan aikalisään ensimmäisessä vuoroparissa.

Tovin näytti, että aikalisä toimisi, kun se sekoitti Kirin sisäpelin toviksi ja mentiin vuoronvaihtoon 3-0 lukemista. Mutta sitten taas kerran nähtiin se Kirin mainio liikkuva ulkokenttä. Etukenttä oli totutun rautainen hallittuine pelipaikan vaihdoksineen ja takakenttä taas varma ja hyvin liikkuva Maija Vastamäen ja Aaro Korpijärven lukitessa sen. Niklan Moilanen taas todellinen lautasen herra. Ja arvatkaapa  montako juoksua pohjalaiset saivat – no tietysti nolla.

Toisen vuoroparin aloittava ei aivan samanlaista tykitystä ollut kuin ensimmäinen. Takakärki hoiti varmuudella itsensä paloitta kärjen edestä pois. Kärki taas rullasi kohtuullisen hyvin, mutta yksi hieno lisäjuoksu vain saatiin sitten lopulta lyödyksi Leo Kivistön painavan lyönnin turvatessa Ronin toistamiseen kotipesään. Kun sitten lyöjien loppuessa tuli vuoronvaihto, niin Seinäjoen olisi pitänyt kyetä horjuttamaan Kiriä, mutta siihen ei Kiri antanut toisen tasoittavalla mitään mahdollisuuksia. Se päinvastoin nollasi yhtä vakuuttavasti kuin ensimmäisellä SMJ:n

Kolmannen alussa jo takakärki Väinö Virkkusen, Topias Kauhasen ja Tatu Rauhamäen  voimin loi ajolähdön. Ensin näytti kotiutusyritysten päädyttyä paloon ja haavaan, että tilanteen rakentelu meni hukkaan. Näin ei kuitenkaan käynyt, kun Tatu Rauhamäki karkasi Jere Lassilan lyönnin polttaessa Seinäjoen takakentän räpylöissä kotipesään. Syöksy pesään oli upea, Tatu ehti ranteen mitalla. Ja kun vielä Elias Elonheimo löi Roni Jokisen kotiin – niin vaikka vuoro päättyi taas kerran lyöntijärjestyksen puoliväliin, niin 6-0 numerot näyttivät lupaavan vahvoilta.

Kolmannen tasoittavaan sattui sitten Kirin ainoa haastava hetki ottelussa. Seinäjoen jokeri Aleksanteri Lähdesluoma meni kentälle ja Aarre Joupin vaihtolyönti kakkoskopparin eteen sirvahti Aaron räpylästä kauas kakkospuolelle ja tuloksena oli kunnari ja yksi tavallinen. Ja tovin tuo pieni erhe sekoitti Kirin ulkokentän peliä. Seuraavankin lyönnin SMJ suuntasi taakse ja sillä sai Lähdesluoma tuoda numerot jo 6-3 tilanteeseen. Tilanne erehdytti pohjalaiset kuitenkin turhaan luulemaan, että takakenttä vuotaa. Kiri kokosi rivinsä nopeasi ja Aaro sekä Maija ottivat hymyillen vastaan kopinnostot, joiden luultiin koppareita hermotuttavan. Etukenttä hoiti taas kerran Niken toimiessa kapelimestarina lautasen ääressä riittävät palot – ja niin pohjalaisten kiri ja uho katkaistiin niihin 6-3 numeroihin.

Neljännen aloittavalla Kiri rakensi taas kerran tilannetta takakärjestään. Nyt kuitenkin ensin Väinö ja sitten Topi haavoittuvat ja kun heidän jälkeensä syntyi kaksi paloa, niin näytti jo siltä, että viimeiseen ulkovuoroon mennään haastavan pienissä johtolukemissa. Kiri kuitenkin syttyi kahden palon tilanteessa ja rakensi kärjestä väkisin tilanteen päälle. Ja niin vain Roni Jokinen toi jokaisessa vuorossa juoksun, kun tuli nyt sitten vapaataipaleen turvin kotiin.  Kun heti perään Maija Vastamäki kotiutti Niken ja Elias Jeren, niin numerot taululla olivat 9-3.

Tasoittavaan lähdettäessä nähtiin sitten episodi, joka ei kuulu rehtiin urheiluun – eikä etenkään junnu-urheiluun. Seinäjoki ilmoitti tekevänsä vaihtoja ja piti  niiden turvin käytännössä toista aikalisää. Ja sitten sen pelinjohto Mäntyniemi – Laaksoharju yritti vaihtaa pelaajien lyöntijärjestystä kierrättämällä numeroita pelaajilta toisille – ei siis oltukaan tekemässä vaihtoja jokerien ja yhdeksikön kesken. Lyöntijärjestystähän saa muuttaa vain jaksojen välissä jaksopelissä.

No tämä tietysti Kirin penkillä huomattiin ja asiaan puututtiin ja vaihdot menivät uusiksi. Tilanne oikeastaan osoitti vain, kuinka aseeton SMJ Kiriä vastaan oli. Kiri lähti pelaamaan viimeistä vuoroa varman päälle ja kaksi lisäjuoksua se SMJ:lle käytännössä antoi, mutta varmuudella teki paloja taululle ja päätti ottelun lukemiin 9-5 – ja niin ensimmäinen SM-mitali ikäluokalle 04-05 oli tosiasia. Kaksi vuotta sitten sama ikäluokka oli Hyvinkäällä kuudes, joten menestystä haettiin, mutta mitali on aina iloinen yllätys. Tosin nyt ansaittu sellainen!

sisäpelitehot. Roni Jokinen 0+4, Elias Elonheimo 3+0, Jere Lassila 1+2, Leo Kivistö 2+0, Maija Vastamäki 1+1, Samuel Ratala 1+0, Tatu Rauhamäki sekä Niklas Moilanen 0+1

 

Pelisarjan viimeiset pelit

 

Sunnuntaina aamulla kahdeksalta pelisarja kohtasi SMJ P05 punaisen joukkueen

Ottelu päättyi Seinäjoen 10-7  voittoon. Justus Marttunen kunnostautui etenijänä ja Onni Kivinen kotiuttajana tässä ottelussa. Aivan ei kuitenkaan ulkopelin tiiviys riittänyt nyt voittoon.

Ja niin sunnuntain viimeisessä pelissä kohdattiin sitten IPV-NaPa yhdistelmäjoukkue, joka leirin päätösottelussa oli Kirille turhan paha vastus – ja nappasi voiton numeroin 11-3. Justus Marttunen, Valtteri Kinnunen, Santtu Soanjärvi ja Eljas Härmälä olivat Kirin sisäpelitehojen takana tässä ottelussa.

Päätöspäivän tappiosta huolimatta viisi komeaa voittoa oli pelisarjankin saaliina aurinkoiselta Tampereen leiriltä. Noiden ottelujen kautta on hyvä jatkaa kohden syksyn viimeisiä aluesarjapelejä ja sen lopputurnausta.